Lehtori Markus Mäkelän kommentti videoleikkeistä opetuskäytössä


 

"Kiitos sivustosta. 

Opiskelijat antoivat hyvää palautetta videoista ja erityisesti videoilla esiintyvistä aidoista asiakkaista/potilaista.
Itsekin olen tohkeissani teidän kuvaamista videoista, jotka ovat selkeitä ja kaikessa näkyy ennen kaikkea asiakkaan voimavarojen hyödyntäminen."

"Uskon, että sivustojesi avulla pystymme istuttamaan toimintakykyä tukevan ajatusmaailman heti opiskeluvaiheessa."

ETÄOPETUS KOKEILU

Opetus onnistui mielestäni tosi joustavasti ja opiskelijoilta saatu palaute oli myös tosi positiivista. Mun mielestä tämä tapa hyödyntää videoita on tosi toimiva:)

Markus Mäkelä, Lehtori, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Hyvinvointiala


Terveysalan opiskelijan palaute


 

Tässä kurssissa oli helppo sisäistää opetetut asiat, sillä tekstin lisäksi oli aina mukana selkeä video aidosta avustustilanteesta.
Ihan alussa jo heräsi paljon jopa mielipahaa siitä, miten paljon kaikenlaisia apuvälineitä on olemassa raskasta työtä helpottamaan, mutta niitä ei ole yksiköissä ollenkaan.

Nopealla googletuksella kuitenkin selvittelin hintoja ja totesin, että esimerkiksi yksinkertaiset välineet, kuten ovaalit ja tergoglidet eivät edes ole kalliita ja ne helpottaisivat suuresti osastoilla arkea. Ja onko oikeasti edullisempaa säästää niissä ja maksaa kalliita sairauspoissaolojen kuluja, kun niin monen selkä oireilee...?

Kuntouttava työote myös on puuttellista kokemani mukaan. Vanhukset esimerkiksi nopeasti passivoituvat ja lihaskunto katoaa, mikäli heitä ei kannusteta/patistella käyttämään lihaksiaan siirtymisissä myös itse. Helpottaako työtä, että toimintakykyisestä vanhuksesta tulee nopeasta esim palvelutaloon tultaessa vuoteeseenhoidettava…

Asioita, jotka jäivät erityisesti mieleen ja jotka aion ottaa aina korvantakaa käyttöön olivat:

-Siirtoihin tarkoitetut apuvälineet, esimerkiksi liukulakanat

-Suullisen ohjaamisen merkitys kuntouttavassa työssä ja avustetuissa siirroissa on yhtä tärkeää kuin ääneen toimenpiteistä kertominen hoitaessa. Selkeä suullinen ohjaaminen on tärkeää.

-Myös sormien ojentelu ja jumpaaminen vuodepotilaiden kanssa tärkeää. Tässä olen esimerkiksi pallojen kanssa havainnut olevan myös tekemistä henkilölle, joka ei pysty liikkumaan eikä kommunikoimaan. Voima käsissä ja sormissa taas helpottaa kovin esimerkiksi ruokailutilanteissa, kun henkilö on edes siinä omatoiminen.

Essi Malkki, sairaanhoitaja-opiskelija

 

Lähihoitaja Erica Nuojua on käyttänyt opiskeluvaiheessa verkkokurssia Kuntouttavista avustustavoista. Hän on opiskellut oppisopimuskoulutuksessa yksityisessä hoivakodissa. Hänen mielestään jokaisen lähihoitaja opiskelijan pitäisi ehdottomasti saada kurssi käyttöön.


Suoria lainauksia Caritaksen hoitohenkilökunnan palautteesta


 

”Videot olivat hyvin tehty ja niistä helppo oppia. Teoriat helposti ymmärrettäviä. Opin/sain muistutusta siitä, että potilaita kannattaa pienessäkin asiassa kannustaa tekemään itse.”
Marika Päivärinta, lähihoitaja


”Oikeat potilaat videoleikkeissä, perusteelliset esitiedot ja perustelut toimintaan, aktivointiohjeita ”kädestä pitäen”. Ajattelemisen aiheita ja toimintamalleja omaan työskentelyyn. Tällainen kurssi palauttelee mieleen myös uusia mahdollisuuksia ja vinkkejä viedä toimintakykyä eteenpäin. Tietyt tavat jäävät päälle...”
Jaana Erkkilä, fysioterapeutti


”koen itse että sanallisella ohjauksella voi hyvin ko-operoivaa potilasta aktivoida.”
Joona Heikkinen, sairaanhoitaja

 


Minna Toikka suosittelee


 

"PRErgon videoilla erilaisia potilassiirtoja on käsitelty monipuolisesti ja opastus ergonomiseen avustamiseen on seikkaperäistä ja selkeää.
Ergonomia ja toimintakyvyn tukeminen kulkevat käsikädessä ja PRErgon videoiden avulla pääsetkin tutustumaan myös toimintakyvyn arvioinnin ja tukemisen monipuolisiin keinoihin. Videot ovat hyvä apuväline oman oppimisen tueksi." 

Minna Toikka, Työfysioterapeutti, Potilassiirtojen Ergonomiakortti®-kouluttaja.

Minna kouluttaa Helsingin seudulla.

www.ergoexpress.fi